4. GLAS IN LOOD

4. glas in lood3,6 Mb(mp3)

Je bent nu op de eerste verdieping, tot waar de bibliotheek zich verder uitstrekt. Maar voor we meer vertellen over deze plek, ga gerust dat prachtige glas in lood van wat dichterbij bekijken. Het werd ontworpen in de jaren ‘63 en ‘64 van vorige eeuw door Armand Calders, geboren in 1934 en overleden in 2005. Hij was de laatste artistieke erfgenaam van een glazeniersfamilie die teruggaat tot aan het bekende Antwerpse glazeniersatelier Stalins & Janssens in de tweede helft van de 19de eeuw.

In dit glasraam staat de figuur van Sint-Benedictus centraal, links geflankeerd door de vijf kerken van Mortsel, rechts geflankeerd door de kastelen en belangrijke gebouwen van Mortsel. Daartussen herkennen we ook het stadhuis zelf.

Het raam is samengesteld uit 72 afzonderlijke glas-in-loodpanelen, gevat in een stalen raamstructuur.

Het werd vakkundig en met de grootste zorg gerestaureerd door het glazeniersatelier van Warner Berckmans.

Relatief ver gevorderde roestvorming had het ijzerwerk doen opzwellen, waardoor verschillende glasstukken versplinterden en sommige panelen samengedrukt werden en bol kwamen te staan.

Alle panelen werden er uitgenomen om te worden behandeld. Na een grondige reiniging van het glasraam werden alle gebroken glazen vervangen door identiek mondgeblazen glas en gebrandschilderd waar nodig. De loden profielen waren in een relatief goede toestand waardoor de loodzetting meestal kon worden behouden. Enkel de randloden werden systematisch vernieuwd en een aantal bolstaande panelen moesten worden herlood. Het oude stalen raamwerk werd vervangen door een nieuw stalen frame. Door de plaatsing van het geheel langs de binnenzijde van een nieuw voorzetraam naar model van de ander ramen in het stadhuis, staat het gebrandschilderde glasraam nu volledig gevrijwaard van weer en wind, waardoor schaderisico geminimaliseerd is en de levensduur van dit kunstwerk aanzienlijk verlengd werd.

Met zicht op dit kunstwerk vind je rechts de inkom van de bib.