Mortsel herdenkt slachtoffers 5 april met lichtveld op begraafplaats

Op 1 november organiseert lokaal bestuur Mortsel een herdenkingsmoment voor de slachtoffers van het bombardement van 5 april 1943.

Op de begraafplaats van Mortsel-dorp wordt op elk kruisje van het ereperk van 5 april een brandend kaarsje geplaatst met de tekst ‘Mortsel herdenkt’. Het gaat maar liefst om 471 kruisjes waar er een kaarsje zal branden. Zo ontstaat er rond valavond een sfeervol lichtveld op de begraafplaats.

Nu de coronacijfers helaas niet de goede kant opgaan, zal enkel de burgemeester aanwezig zijn om de kaarsjes aan te steken, samen met leden van de werkgroep 5 april.

Wat er tijdens WO II in Mortsel gebeurde, maakt zo veel jaren later nog steeds veel indruk. Dat merkten we ook tijdens de 75-jarige herdenking  2 jaar geleden. Onder de noemer ‘Geef hen een plaats in je hart’, werden toen maar liefst 936 herinneringsdoosjes gevuld door Mortselaars, één voor ieder slachtoffer van het dodelijkste bombardement van heel de Benelux tijdens WO II. De doosjes stonden een hele tijd op het Stadsplein en kregen later een permanente plek op de begraafplaats van Mortsel-dorp. Daar kan de herdenkingswand nog steeds bezocht worden. Omdat we het nooit zouden vergeten.


Meer nieuws

Uitgelicht