Internationaal paspoort

Een Belgisch paspoort is een document om je identiteit te bewijzen in de landen waarvoor de Belgische identiteitskaart (eID) niet volstaat. Ook kinderen jonger dan twaalf jaar hebben meestal een paspoort nodig. Met een paspoort kan je naar alle landen ter wereld reizen, desnoods aangevuld met de vereiste visa.

Het Belgisch paspoort bevat ook biometrische gegevens: naast de gegevens over je identiteit en nationaliteit, je handtekening en je foto bevat het ook je vingerafdrukken.

Het paspoort is:

 • zeven jaar geldig voor volwassenen
 • vijf jaar voor minderjarigen.

Je doet er goed aan altijd in het bezit te zijn van een paspoort dat nog minstens zes maanden geldig is. Dit is de minimale geldigheidsduur die sommige landen opleggen.

Vooraleer je vertrekt, ga je het best na welke reisdocumenten je nodig hebt voor je bestemming. Lees ook zeker eens de reisadviezen op de website van de FOD Buitenlandse zaken. Je kan ook altijd inlichtingen verkrijgen bij de ambassade of het consulaat van het land van bestemming.

Voorwaarden

De pasfoto die je meebrengt moet voldoen aan de normen opgelegd door de International Civil Aviation Organization (I.C.A.O).

Enkele belangrijke wijzigingen zijn:

 • een neutrale gezichtsuitdrukking: mond gesloten, geen glimlach
 • hoofd en schouders recht(op) houden, recht vóór het objectief
 • het aangezicht volledig vrij maken: het voorhoofd, kin en de aanzet van uw oren moeten zichtbaar zijn
 • de ogen moeten goed zichtbaar zijn: geen weerkaatsing op brilglazen, geen getinte glazen, geen te grote montuur, maar ook geen montuur dat vlak langs de ooglijn loopt

Als je pasfoto niet voldoet aan de voorwaarden, kan je geen paspoort aanvragen.

Je kan hiervoor voortaan terecht bij de dienst burgerzaken (Stadsplein 2, derde verdieping), waar een pasfotocabine geplaatst werd. Opgelet, kinderen onder de drie jaar kunnen hier geen gebruik van maken. In dat geval moeten de foto's door een fotograaf genomen worden.

Kosten

 • normale procedure +18 jaar: 70 euro
 • normale procedure -18 jaar: 35 euro
 • spoedprocedure +18 jaar: 250 euro
 • spoedprocedure -18 jaar: 210 euro

Wij aanvaarden geen cash geld. Betalen kan je met je bankkaart of via Payconiq.

Aanpak

Voor het aanvragen van je reispas maak je een afspraak. Belgen in het buitenland vragen hun paspoort aan bij de Belgische ambassade of het Belgische consulaat dat bevoegd is voor de plaats waar ze zich bevinden.

Vraag je paspoort zeker op tijd aan. Hou rekening met een leveringstermijn van minstens acht werkdagen. In drukke periodes kan de wachttijd oplopen. Voor het afhalen van je reispas moet je geen afspraak maken, je loopt gewoon langs tijdens de openingsuren van de dienst onthaal.

Er bestaat een spoedprocedure: als het paspoort vóór 15.00 uur uur wordt aangevraagd, kan het paspoort zelfs de werkdag na de aanvraag worden afgeleverd. Die spoedprocedure is wel duurder.

 

Meenemen

 • je identiteitskaart;
 • 1 recente kleurenpasfoto die voldoet aan de I.C.A.O. normen (*);
 • je oud paspoort (als je er een hebt) of een attest van verlies/diefstal van het paspoort (te verkrijgen bij de politie);
 • identiteitsbewijzen voor minderjarige kinderen. Deze kinderen moeten ook persoonlijk aanwezig zijn. Minderjarigen moeten bij de aanvraag van een reispas vergezeld zijn door 1 van de ouders.

(*) Je kan hiervoor voortaan terecht bij de dienst burgerzaken (Stadsplein 2, derde verdieping), waar een pasfotocabine geplaatst werd. Opgelet, kinderen onder de drie jaar kunnen hier geen gebruik van maken. In dat geval moeten de foto's door een fotograaf genomen worden.

Uitgelicht