Voorbeelden: vraag en antwoord

Voorbeeld 1: Als ondernemer heb ik een zaak in de Antwerpsestraat. Waar kan mijn personeel parkeren?

Er bestaat een voordelig abonnement voor de parking Krijgsbaan. Ook de ondergrondse parking Stadsplein is een mogelijkheid.

Voorbeeld 2: Ik woon in de Prins Leopoldlei en werk in Brussel. Waar kan ik parkeren als ik ’s avonds thuiskom?

Onbeperkt parkeren in de eigen bewonerszone. Tussen 18.00 uur en 09.00 uur ’s ochtends ook in andere zones.

Voorbeeld 3: Mijn ouders wonen in een straat die een blauwe zone is, maar rijden zelf niet met de wagen. Ik kom hen geregeld bezoeken. Kan ik in hun plaats een bewonerskaart krijgen?

Neen, bewonerskaarten worden enkel uitgereikt aan personen die gedomicilieerd zijn in een straat waar betalend parkeren of schijfparkeren geldt.  

Voorbeeld 4: Ik parkeer mijn wagen om 08.00 uur ’s ochtends op de parking aan het Lepelhof. Op die parking geldt een blauwe zone van 2 uur. Dan mag ik daar met mijn parkeerschijf tot 10.00 uur blijven staan?

Een blauwe zone begint te lopen vanaf 09.00 uur. Parkeren met de parkeerschijf is dus toegelaten tot 11.00 uur.

Voorbeeld 5: Als bewoner van de Tommeltlaan (blauwe zone, 2 uur) krijg ik in de voormiddag bezoek. Ze komen aan om 10.05 uur. Mogen ze hun auto laten staan tot 12.05 uur?

Bij het instellen van de parkeerschijf, mag er afgerond worden naar het halfuur of uur. Wie aankomt om 10.05 uur, zet zijn schijf op 10.30 uur en mag blijven staan tot 12.30 uur. Wie aankomt om 10.32 uur, zet zijn schijf op 11.00 uur en mag blijven staan tot 13.00 uur.

Voorbeeld 6: Mijn moeder en ik gaan winkelen in Mortsel. Zij heeft een parkeerkaart voor personen met een handicap. Wat zijn de mogelijkheden?

 • onbeperkt parkeren in blauwe zones;
 • gratis parkeren in zones voor betalend parkeren;
 • parkeren op plaatsen die voorbehouden zijn voor personen met een handicap:                        
  • Pieter Reypenslei;
  • Lindenlei (ter hoogte van de Statielei);
  • Liersesteenweg (ter hoogte van het politiebureau);
  • Grotenhof;
  • Ondergrondse parking Stadsplein (wel betalend).

Voorbeeld 7: Ik overweeg een abonnement te nemen in de ondergrondse parking van het Stadsplein. Waar kan ik terecht voor meer inlichtingen?

Bij de parkingwachter op niveau -1 van de parking Stadsplein. Meer informatie op www.apcoa.be of op het nummer 03 440 91 95.

Voorbeeld 8: Als bewoner van de Dorpsstraat heb ik een bewonerskaart voor zone 3. Kan ik daarmee ook onbeperkt parkeren in een andere zone?

Neen, de bewonerskaart geeft enkel recht op onbeperkt parkeren in de straten die tot uw zone behoren. In dit geval zone 3. Indien u parkeert in een andere zone, dan gelden voor u dezelfde regels als voor niet-bewoners.

Uitgelicht